Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ά. Ντόυλ

Sir Arthur Conan Doyle



http://www.easybytez.com/khkcotj4zf75

Το σημάδι των τεσσάρων 



Η δεσποινίδα Μαίρη Μόρσταν παίρνει μια φορά το χρόνο, μέσω ταχυδρομείου, ένα μεγάλο μαργαριτάρι, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον αποστολέα του. Όταν ο μυστηριώδης αποστολέας τής ζητάει να συναντηθούν, ο Χολμς και ο Ουάτσον αναλαμβάνουν να τη βοηθήσουν.

Ένας φρικτός θάνατος και η εξαφάνιση του θησαυρού οδηγούν σε μια μνημειώδη καταδίωξη μέσα στους μισοσκότεινους δρόμους και αργότερα πάνω στα νερά του Τάμεση. Στα πρόσωπα της ιστορίας περιλαμβάνονται οι άτυχοι δίδυμοι αδελφοί Σόλτο, ο σκύλος Τόμπι και ένας άνδρας με ένα ξύλινο πόδι, καθώς η ανταρσία στην Ινδία, που σφραγίστηκε με φωτιά και αίμα, ρίχνει τις γιγάντιες, παραμορφωμένες σιλουέτες της πάνω στο Λονδίνο της Βικτωριανής εποχής.


-------------------

Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς



Ο Σέρλοκ Χολμς συγκεντρώνει στο μυαλό του μόνο γνώσεις που πιστεύει ότι θα του φανούν χρήσιμες στο επάγγελμά του. Όπως λέει ο ίδιος, ο εγκέφαλος μας είναι σαν μια σοφίτα. Ο σοφός άνθρωπος επιλέγει προσεκτικά πως θα την διαμορφώσει, επιπλώνοντας την μόνο με τις σημαντικές γνώσεις ενώ οι υπόλοιπες που ενδεχομένως να είναι σημαντικές στο μέλλον τις τοποθετεί στην βιβλιοθήκη του μυαλού του. Ο κουτός άνθρωπος, αντίθετα, απορροφάει οποιαδήποτε γνώση με αποτέλεσμα να γεμίζει το μυαλό του ασήμαντες και άχρηστες πληροφορίες έτσι, παραλείπει ή στην καλύτερη περίπτωση να ξεχνάει τις σημαντικότερες.

Ο Χολμς αγνοεί βασικά πράγματα. Δεν ασχολείται καθόλου με φιλοσοφία, λογοτεχνία, αστρονομία (Ο Γουάτσον ξαφνιάστηκε γιατί ο φίλος του αγνοούσε την θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Ατάραχα ο Χολμς του απάντησε ότι η πληροφορία του είναι παντελώς άχρηστη καθώς δεν μπορεί να την αξιοποιήσει στην δουλειά του επομένως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να την ξεχάσει). Στην πολιτική γνωρίζει ελάχιστα. Στην βοτανολογία όμως ξέρει αρκετά πράγματα. Μπορεί να ξεχωρίσει τα δηλητήρια με μεγάλη ευκολία αλλά οι γνώσεις κηπουρικής του είναι ανύπαρκτες. Στην γεωλογία έχει τεράστιες γνώσεις.

Έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει με το βλέμμα τα είδη χώματος. Μπορεί να πει με βεβαιότητα απο που είναι ένας λεκές λάσπης και σε ποιο σημείο του Λονδίνου έγινε. Στη χημεία, ο Σερλοκ Χολμς έχει γνώσεις πρακτικές αλλά περιορισμένες. Έχει μάλιστα εγκαταστήσει στο δωμάτιο στην Μπέικερ Στριτ, εργαστήριο χημείας με το οποίο απασχολείται πολλές φορές. Αν και στη λογοτεχνία ο Χολμς δεν γνωρίζει τίποτα δεν ισχύει το ίδιο με την αισθησιακή λογοτεχνία. Φαίνεται πως ξέρει όλα τα εγκλήματα του αιώνα του με κάθε λεπτομέρεια. Όπως λέει ο ίδιος “Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο Γουάτσον. Όλα έχουν συμβεί πριν από σένα. Κανένα έγκλημα δεν είναι καινούργιο.” Επίσης παίζει καλά βιολί και είναι καταπληκτικός πυγμάχος και ηθοποιός. Τέλος ο Χολμς έχει πρακτικές γνώσεις του Βρετανικού νόμου.

-----------------

Η Στερνή Του Υπόκλιση 




Sir Arthur Conan Doyle – Άγγλος συγγραφέας, δημιουργός του Σέρλοκ Χόλμς. Γεννήθηκε το 1859 στο Εδιμβούργο. Σπούδασε Ιατρική και τα πρώτα χρόνια της καριέρας του άσκησε το επάγγελμα του γιατρού. Το 1891 αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και άρχισε να δημοσιεύει έργα του σε περιοδικά της εποχής. Το 1892 εμπνέεται το πασίγνωστο ήρωα του ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και γράφει τις Περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς και τα απομνημονεύματα του.
Όταν προσπάθησε να δώσει ένα τέλος στη ζωή του ήρωα του, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους αναγνώστες και έτσι αναγκάστηκε να τον επαναφέρει το 1905 με το βιβλίο, Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς. Οι ιστορίες του Ντόυλ μεταφέρθηκαν στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Αλλα έργα του είναι: Η λευκή συντροφιά, Σερ Νάιτζελ, Ο χαμένος κόσμος, Η ζώνη με το δηλητήριο, κ.α. Πέθανε το 1930 σε ηλικία 71 ετών.


---------
Τα απομνημονεύματα του Σέρλοκ Χολμς 



Ο Σέρλοκ Χoλμς είναι ένας πασίγνωστος φανταστικός ντετέκτιβ-σύμβουλος, που μαζί με τον βοηθό του δρα. Τζον Η. Γουάτσον έχουν εμπλακεί σε δεκάδες υποθέσεις μυστηρίου. Ζουν μαζί στο διαμέρισμα 221β στην Μπέικερ στριτ, στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικό του Χολμς είναι οι περίεργες μέθοδοι που χρησιμοποιεί, οι οποίες συχνά εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη. Υπάρχουν 4 μυθιστορήματα και 56 αυτοτελή διηγήματα με ήρωες τον Σέρλοκ Χολμς και τον Τζον Γουάτσον. Δημιουργήθηκε από τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.



----------------------
Το σκυλί των Μπασκερβιλ



Ένας παλιός θρύλος, η κατάρα της οικογένειας, επιμένει να κατατρέχει τον οίκο των Μπάσκερβιλ. Ένα πελώριο κυνηγόσκυλο-φάντασμα, με μάτια και στόμα που ξερνούν φωτιά, κυνηγά και σκοτώνει κάθε κληρονόμο που θα τολμήσει να κατοικήσει τον πύργο. Ο δαιμόνιος Σέρλοκ Χολμς αναλαμβάνει να λύσει το πυκνό μυστήριο και να διαλύσει τη σκοτεινή δεισιδαιμονία που ταράζει τον ύπνο των Μπάσκερβιλ και όλης της περιοχής.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου