Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ιωάννης Κονδυλάκης

Ιωάννης Κονδυλάκης




http://www.easybytez.com/qxc0j71hjn44

Οι Άθλιοι των Αθηνών (1895)


Οι Άθλιοι των Αθηνών (εκδ. 1895), το πρώτο εικονογραφημένο μυθιστόρημα, είναι λαϊκό ανάγνωσμα όπου παρουσιάζεται ένας πίνακας του υποκόσμου της εποχής.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όταν ήμουν δάσκαλος και άλλα διηγήματα (1916)


Πεζογράφος και δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος, ο Ιωάννης Κονδυλάκης περιγράφει με μοναδικό τρόπο την ιστορία ενός μορφωμένου ανθρώπου, που αναλαμβάνει τυχαία και με ελαφρά τη καρδία το ρόλο του δασκάλου σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Κύριο μέλημά του, πρωταρχικά, είναι το κυνήγι στα κοντινά δάση της περιοχής, στη συνέχεια όμως τον κερδίζει εξ ολοκλήρου το επάγγελμά του.
Ένα βιβλίο στο οποίο, με χιουμοριστικό τρόπο, διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της παιδαγωγικής μεθόδου που εφαρμόστηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Η αγάπη του συγγραφέα για την Κρήτη και τους ανθρώπους της αποκαλύπτεται και από τα ίδια του τα λόγια: "Δεν γνωρίζω μήπως με παρασύρει πολύ η αγάπη μου προς αυτόν τον τόπον, αλλ είναι βέβαιον ότι κανείς έπαινος δεν μου φαίνεται υπερβολικός."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ιωάννης Κονδυλάκης



Γεννήθηκε στη Βιάννο της Κρήτης το 1861. Το δημοτικό σχολείο το τελείωσε στο χωριό του, ενώ το 1884 αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε για ένα χρονικό διάστημα 5 ετών ως δάσκαλος στην Κρήτη, πριν την οριστική του εγκατάσταση στην Αθήνα. Εκεί, άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Άστυ", "Σκριπ" και "Εστία". Αρχικά χρησιμοποιούσε πολλά ψευδώνυμα, αλλά στη πορεία κράτησε το Διαβάτης. Για είκοσι χρόνια έγραφε το καθημερινό χρονογράφημα της εφημερίδας "Εμπρός". Τα χρονογραφήματά του διακρίνονται για το κομψό προσωπικό ύφος τους, το χιούμορ και την οξύτητα της παρατήρησης. [1] Ως λογοτέχνης παρουσιάζεται αρχικά με ηθογραφικά διηγήματα, για να φτάσει σε ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, τον "Πατούχα", που αν και παραμένει μέσα σε πλαίσια ηθογραφικά, προχωρεί σε βάθος ψυχολογικό και δυνατή διαγραφή χαρακτήρων. Έγραφε στην Καθαρεύουσα. Πέθανε το 1920.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου